Ceny u Magdy Gessler. Złapiesz się za głowę, gdy zobaczysz, ile królowa gastronomii liczy sobie za BURAKA!

Wiktoria Zając
AKPA/Kurnikowski
Magda Gessler, przedstawiana jako "kreatorka smaku i stylu", znana jest przede wszystkim z "Kuchennych rewolucji". Ponadto firmuje ona swoim nazwiskiem kilka restauracji. Postanowiliśmy sprawdzić, jakie są ceny u Magdy Gessler. Drogo? Przekonajcie się!

Jeśli za zasługi dla polskiej gastronomii przyznawanoby koronę, to mało kto zasługiwałby na nią tak, jak ona. Magda Gessler, bo o niej mowa, bez wątpienia jest jedną z naczelnych gwiazd TVN, wiedzie prym również wśród kulinarnych celebrytów. Restauratorka, która od lat pomaga właścicielom lokali gastronomicznych, znana jest głównie za sprawą swojego programu "Kuchenne rewolucje". Para się jednak również innymi zajęciami, a jako prawdziwa businesswoman firmuje swoim nazwiskiem kilka lokali. Co zjecie u Magdy Gessler i jakie ceny obowiązują w jej restauracjach? Sprawdziliśmy to!

Ceny w restauracjach Magdy Gessler

Magda Gessler jest właścicielką kilku restauracji - na jej oficjalnej stronie wymienionych jest ich pięć, przy czym jedna z nich, Polka, ma dwa lokale, w Warszawie oraz Łodzi. Gospodyni "Kuchennych rewolucji" podkreśla (również w programie), jak ważne jest dbanie o świeże, dobrej jakości składniki, co znajduje swoje odzwierciedlenie w cenach produktów. Czy jest drożej niż u Karola Okrasy? O cenach w jego Platter pisaliśmy tutaj:

Sprawdźmy, co proponuje Magda Gessler i ile trzeba za to zapłacić. Wybraliśmy najciekawsze (naszym zdaniem) pozycje z menu jej restauracji. Zacznijmy od lokalu Ale Gloria, w którym flagowym przysmakiem jest gęsina. W wiosennym menu znajdziemy takie przystawki jak carpaccio z jelenia za 69 złotych czy tatar z sardelą za 59 złotych. Dalej - foie gras za 119 złotych (etyczność produkcji tego przysmaku to temat na osobną dyskusję) oraz wariacje na temat pierogów za 54 i 58 złotych. Za danie główne zapłacimy od 74 złotych (kotlety kijowskie z konfiturą z jabłek, puree ziemniaczanym z czarną truflą i sałatą) do 139 złotych (comber jagnięcy w pistacjach z ziemniaczanym gratin). W wiosennym, sezonowym menu znajdziemy również m.in. szparagi w sosie holenderskim z jajkiem "poche" za 43 złote.

Podążając kulinarnym szlakiem Magdy Gessler, trafimy do jej drugiego lokalu, czyli U Fukiera. To tu znajduje się jedna z najbardziej zaskakujących pozycji z naszego zestawienia, czyli carpaccio z buraka z serem solan na rukoli, podawane z pieczoną papryką w winegrecie koperkowym. Za krojone buraki zapłacimy... 49 złotych! Gdy uważniej przyjrzymy się karcie dań, znajdziemy tu również tatara z polędwicy "na bogato" za 62 złote, pasztet z dziczyzny za 45 złotych, krewetki za 92 złote czy wreszcie (ponownie już) foie gras, tym razem za 129 złotych. Nie zabrakło również pierogów, za które zapłacimy od 52 do 62 złotych. Najdroższą z zup jest żur na prawdziwkach z kiełbasą własnego wyrobu (58 złotych), za bezmięsną sałatkę z burakiem i granatem oraz grzanką z gorgonzolą zapłacimy z kolei 83 złote. Ryby? Proszę bardzo - sum z kalarepą i ziemniakami (105 złotych) i filet z jesiotra z kaszą i sosem holenderskim (155 złotych). Na drugie danie zjemy tu m.in. risotto "według pogody i humoru" za 85 złotych, schabowego (o złotówkę drożej), a także stek z polędwicy wołowej w sosie z zielonego pieprzu z kopytkami - jego cena wynosi 280 złotych. To właśnie U Fukiera na deser serwowana jest słynna "Zupa nic i już", jednak jej cena to nie takie "nic", bowiem przyjdzie nam zapłacić 59 złotych za porcję.

Przenieśmy się do kolejnej restauracji Magdy Gessler, Zielnik, gdzie można zorganizować imprezy okolicznościowe, a także skusić się na posiłek "z marszu". Co ciekawe, menu restauracji i ogródka to dwie różne karty. Znajdziemy tu sekcję przystawek (np. tatar z cukinii i suszonych pomidorów za 38 złotych, 7 pierożków z cielęciną za 43 złote, tatar wołowy za 45 złotych czy krewetki na maśle za 55 złotych, a w ogródku - m.in. grillowane krewetki z chorizo i pomidorową salsą za 41 złotych), zup, sałatek (ciekawostka - sałatka cezar z krewetkami serwowana w ogródku jest nieco tańsza), dań głównych (schabowy za 48 złotych, burger z frytkami za 53 złote, stek Rib-Eye z warzywami i frytkami za 130 złotych), deserów oraz, co ciekawe, dań dla najmłodszych. W Zielniku dzieciom proponuje się zupę pomidorową oraz grillowanego kurczaka lub polędwiczki z dorsza z frytkami oraz kolejno: surówką z marchewki lub sałatą (w ogródku) lub rosół, naleśniki z nutellą, kotlety z kurczaka z mizerią lub pierogi z cielęciną (w restauracji).

Pora na sprawdzenie karty słynnego lokalu Słodki Słony - na tapet weźmiemy dania z tej drugiej sekcji, czyli "na słono" (nie jest wszak tajemnicą, że ceny pączków u Magdy Gessler co roku omawiane są przez media). Czy dostaniemy tu "paragon grozy"? Cóż - cena przystawki to od 41 do 53 złotych (najwięcej zapłacimy za tatara po polsku), zupy - około 30 złotych, sałatki - od 42 do 48 złotych, a dania głównego - od 57 do 65 złotych (najtaniej wyniosą nas pierogi z cielęciną, a najdrożej: duszona cielęcina z kopytkami i mizerią). Do tego napoje - szklanka soku ze świeżych owoców kosztuje 20 złotych, a za kawę lub herbatę zapłacimy kilkanaście złotych (zależnie od rodzaju).

Zmierzając ku końcowi, sprawdźmy kartę restauracji Polka - na początek w Warszawie. Czy czekają tu na nas niespodzianki? W sezonowym, letnim menu znajdziemy m.in. potrawkę z kurek i... szyjek rakowych. Za tę kulinarną przygodę przyjdzie nam zapłacić 45 złotych. Ruszamy dalej, do menu a'la carte, w którym znajdziemy pasztet za 33 złote, tatara (ze śledzia za 33 i z polędwicy wołowej za 55 złotych), placki ziemniaczane w dwóch wariacjach, z kwaśną śmietaną lub sosem grzybowym (kolejno: 38 i 42 złote). Znajdziemy tu spory wybór dań głównych, większość - z mięsem w roli głównej. Nieco zaskakująca jest cena niektórych dodatków, takich jak "ziemniaki po polsku" - kosztują one aż 10 złotych (tak samo jak "sałata mieszana", ogórki kiszone czy zasmażane buraczki).

Czy łódzka Polka oferuje dania w zaskakujących cenach? Sprawdźmy. Mamy tu carpaccio z polędwicy wołowej z serem i marynowanym prawdziwkiem za 55 złotych, śledzie w różnych odsłonach za około 30 złotych, tatar wołowy z polędwicy za 60 złotych, staropolski bigos w chlebie - 48 złotych. Łódzka restauracja Magdy Gessler stawia na dania główne, w których to mięso gra pierwsze skrzypce. Są za to sałatki - ta w wersji "wege", z serem kozim, burakiem i orzechami, kosztuje 45 złotych. Znajdzie się również kilka wegetariańskich dań w całkiem przystępnych cenach - szpinakowy naleśnik z ratatouille warzywnym za 32, placki ziemniaczane z sosem grzybowym - 34, a gołąbki faszerowane kaszą gryczaną w borowikowym sosie - 38 złotych. Za każdy z dodatków zapłacimy 12 złotych (ponownie - to cena, która szokuje najbardziej w przypadku ziemniaków, choć wciąż jest sporo taniej niż u Okrasy), a deser kosztować będzie od 24 do 38 złotych. Znajdziemy tu również osobne menu dla dzieci.

Jedliście kiedyś u Magdy Gessler? Co sądzicie o cenach w jej restauracjach?

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź ShowNews.pl codziennie. Obserwuj ShowNews.pl

Polub ShowNews.pl na Facebooku i bądź na bieżąco z najnowszymi plotkami ze świata show-biznesu!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zobacz Q&A z Mandaryną !

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze!
Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na shownews.pl shownews.pl