Barszcz czerwony jest jednym z tradycyjnych dań, które co roku pojawiają się na naszych wigilijnych stołach. Wiele pań domu szuka idealnej receptury na zupę, która stała się jednym z symboli świąt Bożego Narodzenia. Z uszkami, pasztecikiem, krokietami - wybór jest ogromny. Zanim jednak ta wigilijna potrawa trafi na talerze, wiele z nas zastanawia się: czy istnieje przepis na idealny barszcz czerwony, a jeśli tak, to co powinno znaleźć się w jego składzie? Ewa Wachowicz zna odpowiedź!
Przepis na idealny barszcz czerwony według Ewy Wachowicz
Ewa Wachowicz to mistrzyni kuchni, co pokazuje w programie "Ewa gotuje", wydała również serię książek z przepisami. Sprawdzonymi recepturami dzieli się także na swojej oficjalnej stronie internetowej. To właśnie tam znajdziemy niejeden przepis na barszcz czerwony na święta. Skupmy się jednak na tym klasycznym, który zawiera nieoczywisty składnik: suszone grzyby.
Zgodnie z przepisem Ewy Wachowicz barszcz przyrządza się na zakwasie. Można, rzecz jasna, zakupić gotowy, można również przygotować własny. W tym drugim przypadku potrzebne będą:
- 1 kilogram czerwonych buraków,
- 3 litry wody,
- 1 łyżeczka kminku,
- 30 gramów korzenia chrzanu,
- 1 główka czosnku,
- 3 łyżeczki soli,
- szczypta cukru,
- 1 kromka razowego chleba.
Przygotowanie zakwasu na czerwony barszcz jest niezwykle proste: wystarczy obrać i pokroić na kawałki buraki, następnie zalać je wodą - przegotowaną, lecz letnią. Później dodać wszystkie pozostałe składniki i odstawić całość na 3-6 dni, w miarę możliwości - w naczyniu z kamionki. Gdy goni nas czas, możemy skorzystać z gotowego zakwasu, który w okresie przedświątecznym znajdziemy w większości sklepów. Oto składniki na barszcz czerwony według Ewy Wachowicz:
- 100 gramów suszonych grzybów,
- włoszczyzna, bez kapusty,
- 2 liście laurowe,
- 5 ziaren pieprzu,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 2 ząbki czosnku,
- zakwas z buraków,
- cukier,
- sól,
- pół cytryny,
- opcjonalnie: natka pietruszki,.
Jak przygotować czerwony barszcz? Zaczynamy od namoczenia suszonych grzybów, np. przez noc. Następnie należy przygotować z nich wywar - najpierw doprawić liśćmi laurowymi, zielem angielskim oraz ziarnami pieprzu, a później ugotować oraz przecedzić. W kolejnym kroku przygotować czosnek - Ewa Wachowicz radzi, by przecisnąć go przez praskę, umieścić na gazie, zawiązać ją i wycisnąć sok do klarownego już wywaru (można również zamoczyć w garnku związaną gazę z zawartością). Później pora na dodanie przygotowanego zakwasu oraz przyprawienie - tu potrzebne będą cukier, sól i sok z cytryny. Na koniec podgrzać barszcz, nie dopuszczając do jego zagotowania, aby zupa zachowała swój charakterystyczny kolor.
Barszcz czerwony według przepisu Ewy Wachowicz podaje się z natką pietruszki, choć w wielu polskich domach je się go z innymi dodatkami, jak choćby pasztecikami, uszkami, pierogami, chlebem i nie tylko.
Smacznego!
Ewa Wachowicz niedawno wyszła za mąż, czemu towarzyszyło królewskie wesele. Przypominamy zdjęcia w galerii ShowNews.pl:
Powiedz nam, co o tym myślisz i zostaw komentarz. Szanujemy każde zdanie i zachęcamy do dyskusji. Pamiętaj tylko, żeby nikogo nie obrażać!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź ShowNews.pl codziennie. Obserwuj ShowNews.pl
Polub ShowNews.pl na Facebooku i bądź na bieżąco z najnowszymi plotkami ze świata show-biznesu!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Padliśmy, gdy zobaczyliśmy z bliska stopy Heleny Vondrackovej! Ten widok poraża
- Nawet tam się wytatuowała! 17-letnia córka Wiśniewskiego zszokowała fanów
- Kwaśniewska zawstydza młodsze koleżanki. Wyglądała w teatrze jak 40-latka
- Nagrali dzikie pląsy Nataszy Urbańskiej. Coś jej wystawało spod sukienki...