Jajka od wielu lat goszczą w naszych kuchniach - używamy ich do przygotowywania wypieków, panierowania kotletów, gotujemy na twardo lub miękko, robimy z nich jajecznicę czy coraz popularniejszą szakszukę. Gdy obieramy je lub rozbijamy, zbędne skorupki wyrzucamy do kosza. Okazuje się jednak, że warto je zachować, bo z powodzeniem można wykorzystać je nie tylko w kuchni! Skorupki jaj stanowią cenne źródło wartości odżywczych; sprawdzą się także w ogrodzie czy przy codziennej pielęgnacji skóry, włosów i paznokci. Zobacz, do czego możesz je wykorzystać!
Skorupki jaj: składniki odżywcze
Skorupki jaj, choć niepozorne, stanowią świetne źródło wapnia, witamin: A, z grupy B, D, E i H, a także minerałów, takich jak m.in. magnez, selen, cynk, krzem, miedź, jod, fluor czy żelazo. Nie każdy wie, że zamiast wyrzucać je do kosza, można wykorzystać ich właściwości - i to nie tylko w kuchni! Skorupki jaj świetnie sprawdzą się także jako składnik domowych kosmetyków oraz nawóz do roślin. Co więcej, w medycynie naturalnej stosuje się nawet termin skorupkoterapii.
Do czego można wykorzystać skorupki jaj?
Skorupki kurzych jajek mogą stanowić świetny suplement diety - wystarczy dobrze je oczyścić, a następnie zetrzeć na proszek. Co ważne, należy nie tylko opłukać skorupki, ale i wygotować je we wrzącej wodzie i/lub upiec, by uniknąć zakażenia bakterią Salmonella enteritidis. Proszek można dodawać do posiłków, w tym zup, koktajli, soków i innych napojów. Wystarczy łyżeczka dziennie, by wzmocnić kości, a także zadbać o zęby, włosy i skórę! Co więcej, warto dodać skorupki jaj do kawy, dzięki czemu smak napoju stanie się delikatniejszy. Koniecznie spróbujcie!
Zapaleni roślinomaniacy zapewne ucieszą się z informacji, że skorupki stanowią świetny nawóz do roślin uprawianych w glebie zasadowej - można zmielić je i wymieszać z ziemią lub zalać wodą na kilka dni, a następnie podlać rośliny otrzymanym roztworem. Do podlewania możemy wykorzystać również ostudzoną wodę po gotowaniu jajek. Co niektórzy wykorzystują skorupki jaj jako miniaturowe doniczki - można zasadzić w nich m.in. rzeżuchę, która stanie się uroczą dekoracją na wielkanocnym stole, czy inne małe sadzonki. Po obraniu jajka możesz umieścić skorupki także w kompostowniku - zneutralizują poziom pH.
Kolejnym sposobem na wykorzystanie skorupek jaj jest dodanie do powstałego z nich proszku miodu, a następnie dokładne wymieszanie składników. Otrzymana pasta świetnie sprawdzi się jako maseczka - należy nałożyć ją na twarz, poczekać do wyschnięcia, a następnie zmyć. Nie trzeba długo czekać na pierwsze efekty!
Skorupki jaj sprawdzą się również w pielęgnacji włosów. Wymieszaj je z twarogiem do otrzymania pasty. Tak przygotowaną maskę nałóż na włosy na około 20 minut, a następnie dokładnie spłucz. Masz problem z suchymi skórkami paznokci? Wystarczy, że przyłożysz do nich skorupki (membraną w kierunku skórek) i poczekasz, aż wyschną. Dzięki temu uzyskasz ekspresowe nawilżenie. Polecamy również peeling ze skorupek jaj wymieszanych z białkiem lub miodem - dobrze sprawdzi się do twarzy. Nałóż go na 10-15 minut, a następnie spłucz.
Ponadto skorupki stosuje się przy czyszczeniu stalowych i żeliwnych garnków czy patelni, jako pokarm dla ptaków (w tym kur) oraz... wybielacz do firanek.
Znaliście te sposoby?
Z Gwiazdami - Magdalena Ogórek - zapowiedź
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?