Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

TAKICH pączków wystrzegaj się w Tłusty Czwartek! Katarzyna Bosacka przestrzega

Agnieszka Kostuch
Agnieszka Kostuch
Katarzyna Bosacka radzi, jakie wybrać pączki.
Katarzyna Bosacka radzi, jakie wybrać pączki. Pixabay/Instagram
Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. Jak wybrać idealnego pączka, a którego lepiej się wystrzegać? Katarzyna Bosacka w rozmowie z ShowNews.pl powiedziała, na co zwrócić uwagę, by wybrać najlepszą opcję, a także, które produkty lepiej omijać szerokim łukiem. Dziennikarka podkreśliła też, że "lepiej zjeść jednego porządnego pączka niż pięć, które są wątpliwej jakości". Poznajcie szczegóły.

Kim jest Katarzyna Bosacka?

Katarzyna Bosacka jest dziennikarką, która "wie, co je". Od wielu lat uczula Polaków na to, by zwracali uwagę na produkty, które kupują w sklepach. Nie każdy, po który sięgają, będzie bowiem zdrowy. Niektórzy producenci w nie do końca uczciwy sposób oferują swoje produkty.

Producenci żywności używają podróbek. Są sery, które tylko udają, że nimi są, bo nie mają tłuszczu mlecznego, tylko domieszkę tłuszczu palmowego. Są też kawiory, które są tworzone z bulionu rybnego, i tak dalej. Z racji tego, że jesteśmy w trudnej sytuacji ekonomicznej, bo nadal mamy drożyznę i dość wysoką inflację, to zdarza się, że producenci proponują takie podrabiane towary. Przykładowo, jeśli zerkniemy na półkę ze śmietanami, to wiele z nich ma w składzie tłuszcz palmowy - przestrzegała jakiś czas temu Katarzyna Bosacka na łamach ShowNews.pl.

Na takie pączki uważaj w tłusty czwartek

Wielkimi krokami zbliża się tłusty czwartek, a więc ostatni czwartek karnawału, w którym głównymi bohaterami są słodkie pączki. Już 8 lutego sklepowe półki niemal ugną się od wspomnianych słodyczy. Ich ceny będą się wahać od niecałej złotówki, do nawet kilkunastu złotych.

Na co zwrócić uwagę, by wybrać idealnego pączka? Katarzyna Bosacka w rozmowie z ShowNews.pl ujawniła, jaki powinien być.

Przed nami Tłusty Czwartek i oczywiście pączki. Dobry pączek to taki, który składa się tylko z kilku prostych składników: mąki, mleka, cukru, drożdży, masła, jajek, konfitury i jest smażony na smalcu, a nie na tłuszczu palmowym czy tzw. fryturze gastronomicznej, która składa się z utwardzonych olejów roślinnych. Warto o skład i smażenie zapytać w cukierni.

Jak podkreśla dziennikarka, warto też zwrócić uwagę na lukier.

Dobry pączek będzie miał białą obwódkę, co świadczy, że ciasto było dobrze wyrobione. Takie ciasto w czasie smażenia nie zanurza się w połowie, ale mniej więcej w 1/3 wysokości pączka, nie chłonie też tłuszczu. Po przewróceniu pączka na druga stronę smażenia posrodku pozostaje biała obwódka. Świeży pączek będzie miał ładnie przylegający lukier. Lukier popękany świadczy o tym, że był smażony dzień, a nawet kilka dni temu. - dodała Katarzyna Bosacka w rozmowie z ShowNews.pl.

Nie wszystkie słodkości, które można znaleźć na sklepowych półkach nadają się do spożycia.

Co zaś kryje w sobie pączek, którego skład ma kilka linijek?
-olej palmowy i to zarówno w glazurze, jak i samym pączku,
-utwardzone tłuszcze roślinne,
-margaryna zamiast masła,
-masa jajowa, albo jajka w proszku zamiast jajek,
-syrop glukozowy i glukozowo - fruktozowy, czyli najgorsze z możliwych substancje słodzące,
-masa barwników dodawanych do nadzienia, by bardziej przypominało tradycyjną
-konfiturę,
-konserwanty i stabilizatory.
Zwracajcie uwagę na to, co jecie.
- powiedziała Bosacka.

Bosacka powiedziała też, że "lepiej zjeść jednego porządnego pączka niż pięć paskudnych".

W supermarketach i dyskontach większość pączków i donatów to produkty mrożone. Można to sprawdzić na opakowaniu zbiorczym. Na dużym tekturowym pudełku, w którym umieszczone są pączki znajdziemy nie tylko skład, ale też informację, "produkt głęboko mrożony, należy spożyć 24 h po rozmrożeniu". Pamiętajmy, że pączki należy kupować w sprawdzonych cukierniach, bo lepiej zjeść jednego dobrego niż pięć paskudnych.

Posłuchacie tych rad?

Katarzyna Bosacka rozstała się z mężem.

Katarzyna Bosacka dała się STŁAMSIĆ w małżeństwie. Tylko u n...

Powiedz nam, co o tym myślisz i zostaw komentarz. Szanujemy każde zdanie i zachęcamy do dyskusji. Pamiętaj tylko, żeby nikogo nie obrażać!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź ShowNews.pl codziennie. Obserwuj ShowNews.pl

Polub ShowNews.pl na Facebooku i bądź na bieżąco z najnowszymi plotkami ze świata show-biznesu!

od 7 lat

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo

Komentarze

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze!
Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na shownews.pl shownews.pl